Κολλέγιο Αθηνών: Παράνομες διαγραφές απουσιών και υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου
- Καταστροφή των απουσιολογίων εν όψει κρατικών ελέγχων με σκοπό να περάσουν την τάξη τουλάχιστον 10 μαθητές-γόνοι επιφανών οικογενειών που είχαν πάνω από 400 απουσίες
- Υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια εκδρομής της Β’ Λυκείου, για την οποία δεν υπήρχε ειδική άδεια από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, κατά τη σχολική περίοδο που τελείωσε.
- «Ποια είναι τα αποτελέσματα της ΕΔΕ; Τι κάνει η υπουργός; Ποια μέτρα έχει πάρει;», ρωτά ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός
Σε πολύ σοβαρές δημόσιες καταγγελίες που αφορούν το Κολλέγιο Αθηνών αλλά και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως προχώρησε ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις καταγγελίες, στο σχολείο της επιχειρηματικής, πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας φέρεται να έχει υπάρξει συστηματική καταστροφή των απουσιολογίων εν όψει κρατικών ελέγχων με σκοπό να περάσουν την τάξη τουλάχιστον 10 μαθητές-γόνοι επιφανών οικογενειών που είχαν πάνω από 400 απουσίες.
Η εντυπωσιακή, αλλά δυστυχώς όχι πρωτοφανής για την ιδιωτική εκπαίδευση, υπόθεση της καταστροφής βιβλίων απουσιών στο παλαιό σχολείο της υπουργού Παιδείας, στο Κολλέγιο Αθηνών δηλαδή, αφορά τη σχολική χρονιά 2017-2018 και είχε αποτέλεσμα να διαταχθεί ΕΔΕ τον Ιανουάριο του 2019. Η υπόθεση στάλθηκε στο Πειθαρχικό, το οποίο όμως για το «άβατο» του Κολλεγίου φαίνεται πως λειτουργεί με διαφορετικούς κανόνες. Το θέμα είναι σε γνώση της υπουργού τουλάχιστον από τις 23 Δεκεμβρίου 2019, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο φέτος λόγω COVID-19 τηρήθηκαν ηλεκτρονικά αρχεία απουσιών και πως τις περασμένες χρονιές το Κολλέγιο, όπως και άλλα ιδιωτικά σχολεία, δεν είχε ενημερώσει την ηλεκτρονική βάση δεδομένων myschool με επίκληση της προστασίας προσωπικών δεδομένων των μαθητών. Κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, ελεγκτές του υπουργείου διαπίστωσαν πως τα βιβλία των απουσιών είχαν εξαφανιστεί.
«Ποια είναι τα αποτελέσματά της ΕΔΕ; Τι κάνει η υπουργός; Ποια μέτρα έχει πάρει; Ποιους έχει παραπέμψει; Ποιων την τιμωρία ζητά παραδειγματικά; Η απάντηση, αυτή που φαντάζεστε. Δεν έχει κάνει τίποτε. Και δεν σκοπεύει να κάνει. Το έδειξε με τον νόμο που της υπαγόρευσαν κι αυτή υπέγραψε», ανέφερε στην ανάρτησή του, που προκάλεσε τριγμούς ακόμα και στο εσωτερικό του σχολείου, ο Μιχάλης Κουρουτός. Σε έκτακτο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας την Παρασκευή αποφασίστηκε ομόφωνα η ΟΙΕΛΕ να προχωρήσει σε κάθε πιθανή ενέργεια ώστε να διερευνηθεί περαιτέρω το πολύ σοβαρό ζήτημα.
«Η κ. Κεραμέως ψήφισε τον εκτρωματικό νόμο για την ιδιωτική εκπαίδευση, όχι μόνο για να ευνοήσει μια ομάδα επιχειρηματιών που ονειρεύονται να μεταβάλουν τα ιδιωτικά σχολεία σε γαλέρα εργασιακής εκμετάλλευσης, σε άντρο μαύρης εργασίας και φοροδιαφυγής και σε μηχανισμό παραγωγής παράνομων τίτλων σπουδών. Εχει μια ιδιαίτερη “πρόνοια” για τα σχολεία της ελίτ, τα οποία επιδιώκει να “προστατεύσει” από κάθε έλεγχο για να μη βγουν στη φόρα οι ακραίες περιπτώσεις παρανομίας υπέρ των γόνων των εκλεκτών», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Κουρουτός. Ο ίδιος θεωρεί πως γι’ αυτόν τον λόγο η υπουργός «δεν έκανε τίποτε για το τεράστιο σκάνδαλο της καταστροφής των απουσιολογίων του Κολλεγίου Αθηνών, προκειμένου να μην τιμωρηθούν συγκεκριμένοι μαθητές που είχαν ξεπεράσει τις 400 απουσίες. Εξέδωσε υπουργική απόφαση για να μην ελέγχονται οι εκδρομές, ώστε να κουκουλώνονται σκάνδαλα, όπως αυτό της σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκου σε παράνομη εκδρομή του ίδιου σχολείου που πραγματοποιήθηκε χωρίς να δηλωθεί στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Αφήνουμε την κοινωνία να κρίνει τα έργα της».
Η υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια εκδρομής της Β΄ Λυκείου, για την οποία δεν υπήρχε ειδική άδεια από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, κατά τη σχολική περίοδο που τελείωσε (2019-2020). Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι μαθητές απομακρύνθηκαν από το σχολείο, ενώ έχει διαταχθεί και νέα ένορκη διοικητική εξέταση χωρίς να έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα.
Τα παραπάνω περιστατικά έρχονται να προστεθούν σε φαινόμενα παρακμής που ταλανίζουν το συγκεκριμένο σχολείο, το οποίο όσο περνάνε τα χρόνια αλλάζει χαρακτήρα. Παλαιότερα η φιλοσοφία του στηριζόταν εν μέρει και στο ότι οφείλει να προσφέρει μεγάλο αριθμό υποτροφιών σε μαθητές που δεν μπορούσαν να καλύψουν τα δίδακτρα, στοιχείο που έχει υποχωρήσει μπροστά στην ιεραρχία του πλούτου.
Μια από τις μελανότερες στιγμές της τελευταίας δεκαετίας ήταν βέβαια και η υπόθεση της καθηγήτριας Φώφης Μπουλούτα, η οποία έπιασε τον γιο του Αντώνη Σαμαρά να αντιγράφει. Η καθηγήτρια τελικά απολύθηκε, παρότι εργαζόταν για 21 χρόνια στο σχολείο και είχε βραβευθεί για το εκπαιδευτικό της έργο. Η υπόθεση δεν έχει ακόμα τελεσιδικήσει.
πηγή: efsyn.gr