Προς ακύρωση το ψευδομνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης! ΑΟΖ με Ελλάδα θέλει ο Λίβυος
Ξαφνικό χαστούκι στον Ερντογάν από τους Λίβυους που απειλούν τώρα να τινάξουν στον αέρα όλα τα σχέδια του «σουλτάνου», με βασικό στόχο την ελληνική ΑΟΖ.
Μετά την διαφαινόμενη παραίτηση του τουρκόφιλου Σάρατζ όλα είναι στον αέρα και στο παρασκήνιο εξελίσσεται ένας μαραθώνιος επαφών για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι την επόμενη μέρα.
Η «βόμβα» ήρθε από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu που μετέδωσε δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης όπου ανέφερε ότι η χώρα του «θα επιδιώξει να προχωρήσει σε σύναψη συμφωνίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα και τη Μάλτα». Άρα προκρίνει την ακύρωση του ψευδομνημονίου με τους Τούρκους. Αυτή η δήλωση προκάλεσε πανικό στον Ερντογάν και τους υπουργούς του.
Ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Σιάλα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Εθνικής Εταιρίας Πετρελαίου της Λιβύης Μουσταφά Σανάλα, ανέφερε επίσης ότι θα επιδιώξει «επίλυση των διαφορών με φιλικό τρόπο που θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Λιβύης και των άλλων κρατών, σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους».
Μάλιστα, σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, ο Μοχάμαντ Σιάλα προτίθεται να επικοινωνήσει το επόμενο διάστημα με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, προκειμένου να συζητήσει το θέμα και να υπάρξει λύση. Επίσης, η χώρα διατίθεται να «παγώσει» τις έρευνες εταιριών πετρελαίου σε περιοχές που θεωρούνται «αμφισβητούμενες», σε αυτές δηλαδή που ο Ερντογάν ήθελε να στείλει γεωτρύπανα!
Ο Χαλίφα Χαφτάρ, από την πλευρά του, επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο μετά τις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου αλ Σίσι. Στο πλευρό του τάχθηκε ξανά και ο επικεφαλής του Κοινοβουλίου της χώρας Ακίλα Σάλεχ, ο οποίος έσπευσε να υπογραμμίσει ότι οι φυλές της χώρας εξακολουθούν να στηρίζουν τον Χαλίφα Χαφτάρ. Επίσης, ο Σάλεχ ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση της Λιβύης θα έχει ως έδρα τη Σύρτη.
Ενδεικτικό του παρασκηνίου είναι ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Αιγύπτου συζήτησαν κι αυτοί για τη λιβυκή κρίση και συμφώνησαν πως μπορεί να λυθεί μόνο μέσω της διπλωματίας.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) εν τω μεταξύ αποκάλυψε ότι ο συνολικός αριθμός των Τούρκων μαχητών που είχαν μεταφερθεί στη Λιβύη είχε αυξηθεί σε σχεδόν 18.000. Από αυτούς, 7.100 Σύροι μισθοφόροι επέστρεψαν στη χώρα τους αφού ολοκληρώθηκαν οι συμβάσεις τους!ΠΗΓΗ