Κινητικότητα του τουρκικού ΠΝ έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ώρες.

Οι Τούρκοι έβγαλαν από τους ναυστάθμους τους κι άλλες μονάδες που αναπτύχθηκαν όχι μόνο στην περιοχή πέριξ του Καστελόριζου, αλλά και στο βορειοανατολικό Αιγαίο, αναφέρει το militaire. Εκτός τουρκικών ναυστάθμων βρίσκονται και τέσσερα υποβρύχια.

Η Hurriet θέλει σύγκρουση με την Ελλάδα

Πολεμικές ιαχές για ενδεχόμενο στρατιωτικό κτύπημα κατά της Ελλάδος ζητά ουσιαστικά ο Τούρκος μεγαλοδημοσιογράφος,αναλυτής και σύμβουλος YUSUF KANLI μέσω μεγάλης τουρκικής εφημερίδας.

Ο ίδιος προτάσσει τα “τουρκικά εθνικά συμφέροντα” για να παρακινήσει την τουρκική κυβέρνηση και τον Ερντογάν σε ένα ακόμη ολέθριο ολίσθημα και να δώσει πρώτος ένα “στρατιωτικό κτύπημα” κατά της Ελλάδος, την οποία λοιδορεί και κατηγορεί ότι “σέρνει” μαζί της την Δύση, η οποία απειλεί την τουρκική επικράτεια για τα δικά της συμφέροντα.

Συγκεκριμένα δηλώνει: ''ότι οι κυβερνήσεις λαμβάνουν αποφάσεις για όλα τα θέματα, αλλά πριν λάβουν μια απόφαση, οι καλοί διαχειριστές γνωρίζουν την αξία του να ακούνε τους ειδικούς και να λαμβάνουν υπόψη τις αξιολογήσεις τους.

Στρατιωτικά ζητήματα που αφορούν την  άμυνα της χώρας, αποφάσεις για στρατιωτική σύγκρουση και άλλα τέτοια σοβαρά ζητήματα δεν πρέπει να αφήνονται αποκλειστικά στους πολίτες. Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει το ρητό που λέει, “αν το μόνο που έχεις είναι ένα σφυρί, τότε όλα μοιάζουν με καρφί”.

Οι περισσότεροι από τους εν αποστρατεία στρατιωτικούς φίλους μου, ναύαρχοι, στρατηγοί, συνταγματάρχες, καθώς και πολίτες που έχουν υπηρετήσει σε βασικούς μηχανισμούς λήψης αποφάσεων για την άμυνα για πολλές δεκαετίες, με προειδοποίησαν ότι η μετάβαση στον πόλεμο δεν θα ήταν καθόλου πρόβλημα, αλλά η έξοδος από έναν πόλεμο μπορεί να μην είναι τόσο άνετη.

Από την άλλη πλευρά, η αποφασιστικότητα και η ενοποίηση θέσεων μπορεί να βοηθήσει τους αντιπάλους να καταλάβουν ότι για τα εθνικά συμφέροντα της μια χώρα μπορεί πράγματι να καταφύγει στον πόλεμο.



Έτσι, η αποφασιστικότητα θα μπορούσε πράγματι να είναι ένα πολύ σημαντικό  μέσο για την τουρκική διπλωματία πριν ξεκινήσει σοβαρές συνομιλίες για την επίλυση προβλημάτων με διαπραγμάτευση για να αποφευχθεί η φυσική αντιπαράθεση.

Αυτό πράγματι συμβαίνει στις μέρες μας. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη. Ωστόσο, ενώ μπορεί να είναι πρόθυμη να πολεμήσει  για τα εθνικά της συμφέροντα, θέλει διαπραγματεύσεις για την εξάλειψη των εντάσεων μέσω της αποκατάστασης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της.

 Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές στην τουρκική κυβέρνηση, η Τουρκία είναι αποφασιστική σε ένα θεμελιώδες σημείο, δεν θα ανοίξει πρώτη πυρ, με τα τουρκικά πολεμικά σκάφη που συνοδεύουν το Oruç Reis να έχουν λάβει σαφείς οδηγίες να είναι έτοιμα να πράξουν ό, τι απαιτείται, μόνο αν δεχθούν επίθεση.

 Η Τουρκία μέσω διαφόρων καναλιών, έχει μια στάση αποτροπής εναντίον της Ελλάδας, της Γαλλίας και άλλων χωρών που σχεδιάζουν καταστάσεις εναντίον των τουρκικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ήμουν ένας από τους βασικούς ομιλητές ενός διαδικτυακού σεμιναρίου σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την μεταβαλλόμενη αμυντική στρατηγική της Τουρκίας, η οποία περιελάμβανε και την «Γαλάζια Πατρίδα».

Οι περισσότεροι ομιλητές, αλλά και πολλοί συμμετέχοντες φάνηκαν πρόθυμοι να ξεκινήσουν πόλεμο με την Ελλάδα.

Ένας από αυτούς ήταν μάλιστα πολύ ειλικρινής. «Η Ελλάδα έγινε κράτος χωρίς να πολεμήσει. Το ελληνικό κράτος ήταν προϊόν μιας γαλλικής, ιταλικής, βρετανικής και ρωσικής συμφωνίας που δεν ενέκριναν οι Οθωμανοί.

Τι αναφέρει η Yeni Safak 

Σε σημερινό δημοσίευμα, με τίτλο: «Εξοπλισμένα νησιά: η Τουρκία μπορεί να ορίσει χρονικό διάστημα. Αν η Ελλάδα δεν κάνει βήμα τότε γεννιέται το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας» η Γενί Σαφάκ, επανέρχεται στο θέμα της στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών που αποτελούν «απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας» και πως θα πρέπει να είναι αφοπλισμένα.

«Οι τελευταίες στρατιωτικές εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο έθεσαν πάλι Στην επικαιρότητα το θέμα των νησιών που έχει εξοπλίσει η Ελλάδα από το 1960 και εντεύθεν. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο νησιά με στρατιωτικό status το οποίο θα έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημενα αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας» αναφέρει το δημοσίευμα, παρουσιάζοντας στη συνέχεια την άποψη Τούρκου καθηγητή διεθνούς δικαίου, ο οποίος δηλώνει πως εφόσον η Ελλάδα δεν προχωρήσει στον αφοπλισμό των νησιών η Τουρκία έχει δικαίωμα «αυτοάμυνας», ακόμη και με στρατιωτική επιχείρηση κατά της χώρας μας.

Σύμφωνα με ειδικούς οι Τούρκοι εδώ και πολλά πολλά χρόνια έχουν φτιάξει το δικό τους μύθο με αρκετές παρανοϊκές θεωρίες για την Ελλάδα,τις οποίες αφού τις πίστεψαν και οι ίδιοι, τώρα “καλούνται” από πολλούς  θερμοκέφαλους εντός χώρας να τις υλοποιήσουν κατά της Ελλάδος, όντας εγκλωβισμένοι στο μύθο της "Γαλάζιας Πατρίδας"  που οι ίδιοι αυθαίρετα σχεδίασαν και τώρα θέλουν να επιβάλλουν.

Πρόκειται για μια τεράστια παγίδα που αφορά την διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας τους, την οποία ως τουρκικός λαός δεν ξεπέρασαν ποτέ, και για αυτό θα υποστούν και τις ανάλογες συνέπειες και θα διαλυθούν σε πολλά κομμάτια, διότι όποιος πάει για τα πολλά χάνει και τα λίγα", όπως λέει μια σοφή ελληνική παροιμία.