Aμερικανοί αναλυτές ''κάρφωσαν'' τον Ερντογάν: ''Η Κίνα έσωσε οικονομικά την Τουρκία''
Ο... "θείος από το Πεκίνο" σώζει τον Ερντογάν από τον ''γκρεμό''
Νέες τρομερές αποκαλύψεις μας έρχονται από αμερικανικό περιοδικό ''Foreign Policy'', σχετικά με το πώς ο Ερντογάν και η Τουρκία διασώζεται συνεχώς από το κραχ, αφού η οικονομία της χώρας καταρρέει, αποφεύγοντας να οδηγηθεί στο ΔΝΤ.
Με την βοήθεια "αυτή", ο Τούρκος πρόεδρος όχι μόνο διασώζεται, αλλά εξαγγέλλει και τεράστια έργα, ενώ απειλεί ταυτόχρονα την Ελλάδα με νέα όπλα αλλά και με εξόντωση των ελληνικών δυνάμεων στα νησιά.
Σύμφωνα αναλυτές του περιοδικού, τα τεράστια ποσά σε δολάρια από το Πεκίνο, είναι αυτά που βοηθούν πραγματικά τον Ερντογάν να αρνείται να ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα απαιτούσε να δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις και άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πολιτική του και να τον ρίξουν από την εξουσία.
"Εκτός από την οικονομική συνεργασία, Κίνα και Τουρκία έχουν εμβαθύνει ακόμα πιο πολύ και τις διμερείς αμυντικές σχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ανταλλαγής πληροφοριών και του κυβερνο-πολέμου.
Η συμμετοχή Κινέζων στρατιωτικών αξιωματούχων στη στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας ΕΦΕΣ και η συνεργασία τους για την μεταφορά τεχνολογίας στην κατασκευή του τουρκικού βαλλιστικού πυραύλου Bora είναι ενδεικτική", τονίζει το περιοδικό.
Μιλάμε για τον τουρκικό βαλλιστικό πύραυλο, την εμβέλεια του οποίου μας διαφήμιζαν συνεχώς οι Τούρκοι στρατηγοί με χάρτες που δημοσιοποίησαν, απειλώντας με την εμβέλεια τους ακόμα και την ελληνική πρωτεύουσα.
Η “είδηση” του αμερικανικού περιοδικού δίνει επίσης μια άλλη διάσταση σε όλη την γκάμα των οπλικών συστημάτων που έχει ήδη ή πρόκειται να αποκτήσει ο τουρκικός στρατός, ο οποίος απειλεί ξεκάθαρα Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία κά χώρες, ενώ η Άγκυρα χρησιμοποιεί μια αδιευκρίνιστη αλλά άκρως επιθετική ρητορική προς όλους.
Μιλάμε λοιπόν για τον "Θείο από το Πεκίνο", ο οποίος ρίχνει τρελό χρήμα στην Τουρκία και ελέγχει πιθανόν πολλούς τομείς της χώρας, ενώ ο Ερντογάν ετοιμάζει τα παν-τουρκικά σχέδια του για την νέα Οθωμανική αυτοκρατορία.
Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Τουρκίας δίνει στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματική σωτηρία για τα πολιτικά και οικονομικά δεινά του, αναφέρουν οι αναλυτές του περιοδικού.
Η Κίνα έχει βρει ένα πολύ καλό στρατηγικό εταίρο στην Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, με μεγάλη αγορά ενέργειας, υποδομών, αμυντική τεχνολογία, ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.
Για την Τουρκία και τον Ερντογάν, η Κίνα παρέχει απεριόριστα τους απαραίτητους πόρους για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων μεγάλης κλίμακας και τη διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης παρά την άθλια οικονομική πραγματικότητα.
Οι ειδικοί δήλωσαν ότι οι ταμειακές ροές από την Κίνα, το δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα της Τουρκίας μετά τη Ρωσία, θα αυξηθούν για την κυβέρνηση του Ερντογάν, αφού τον ενισχύουν συνεχώς σε κρίσιμες στιγμές.
Κίνα και Τουρκία έχουν υπογράψει πολλές διμερείς συμφωνίες, ενώ το Πεκίνο σκοπεύει να επενδύσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία έως το 2021.
Alemdaroğlu και Tepe ανέφεραν επίσης και άλλα παραδείγματα με τα οποία εκτιμούν ότι και τώρα η Κίνα «θα έρθει προς διάσωση του Ερντογάν».
Όταν η αξία της τουρκικής λίρας μειώθηκε περισσότερο από 40% το 2018, η κρατική Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας παρείχε στην Άγκυρα δάνεια 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τρέχοντα έργα ενέργειας και μεταφορών, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xinhua.
Μετά τις ενδείξεις μιας καταρρέουσας υποστήριξης προς τον Ερντογάν μετά τις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης πέρυσι, η κεντρική τράπεζα της Κίνας μετέφερε 1 δισεκατομμύριο δολάρια, που ήταν η μεγαλύτερη εισροή μετρητών στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των δύο χωρών.
Η Κίνα «επιτρέπει τώρα στις τουρκικές εταιρείες να χρησιμοποιούν το κινεζικό γιουάν για να πραγματοποιούν πληρωμές, επιτρέποντάς τους ευκολότερη πρόσβαση στον κινεζικό τραπεζικό τομέα, ως ένα ακόμη βήμα για την ενίσχυση της δημοτικότητας του Ερντογάν, η οποία έχει μειωθεί φέτος κατακόρυφα.
Οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας Huawei και ZTE εξασφάλισαν την είσοδο στην τουρκική αγορά τηλεπικοινωνιών παρά τις διεθνείς κατηγορίες σχετικά με τον κινεζικό έλεγχο της τηλεπικοινωνιακής υποδομής για κρατική παρακολούθηση και καταστολή, που αποτελεί μια ανησυχητική προοπτική για τους Τούρκους στο Διαδίκτυο και στα κοινωνικά μέσα, σε πρόσβαση και πληροφορίες τη στιγμή που όλα τα ΜΜΕ βρίσκονται υπό αυστηρό κρατικό έλεγχο.
“Κίνα και Τουρκία δεν έχουν πολλούς φίλους στην περιοχή της Μεσογείου, ενώ και οι δύο μοιράζονται ένα σχέδιο αμφισβήτησης της ηγεμονίας των Ηνωμένων Πολιτειών, και μιας διεθνούς τάξης που θα βασίζεται σε ιδρύματα που δημιουργήθηκαν από τη Δύση», ανέφεραν οι αναλυτές του περιοδικού.
Όλα λοιπόν έχουν την εξήγηση τους για το πως ο στυγνός Τούρκος πρόεδρος παραμένει στην εξουσία ξοδεύοντας τόσα δις δολάρια σε “αγαθοεργίες” ανά τον κόσμο, χρηματοδοτώντας παράλληλα Τζιχαντιστές κατά της Ευρώπης, της Συρίας, του Ιράκ και της Λιβύης.
Θα θέλαμε να ξέρουμε άραγε αν ακούνε εκεί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ ή έχουν κουφαθεί τελείως..."γιατί η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος", όπως αναφέρουν κατά καιρούς αξιωματούχοι των δύο θεσμών;