24 ΩΡΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ποια είναι τα -προ των πυλών- νέα (σκληρά) μέτρα; Σε συμπληγάδες ο Μητσοτάκης γιατί «η οικονομία δεν αντέχει, αλλά η υγεία προέχει»

  



Με τα κρούσματα να φλερτάρουν επικίνδυνα τα 500 την ημέρα, τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς να αυξάνονται με ανατριχιαστική ταχύτητα, η ανησυχία είναι έκδηλη τόσο στις τάξεις των επιστημόνων όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Και σαν να μην έφτανε αυτό ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργού δέχονται πυρ ομαδόν από τους λοιμοξιολόγους οι οποίοι προτείνουν –όχι σήμερα, αλλά χθες- ολικό lockdown στις περιοχές που έχουν αύξηση κρουσμάτων, δηλαδή… στην Αττική.

Ο πρωθυπουργός αλλά και ο υφυπουργός Προστασίας αντιστέκονται σθεναρά όμως πηγή από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη έλεγε ότι αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός τονίζει στους συνομιλητές του ότι «η οικονομία δεν αντέχει αλλά η υγεία προέχει!»

Σήμερα μέσα στη μέρα και πριν από την ενημέρωση από τον κύριο Χαρδαλιά θα υπάρξει μια ακόμα έκτακτη σύσκεψη με αντικείμενο τον «Ιανό», αλλά ουσιαστικά την κατάρτηση σχεδίου για νέα μέτρα τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα ισχύσουν τα επόμενα 24ωρα εκτός και αν γίνει κάποιο θαύμα στο θέμα των κρουσμάτων.

Τα δυο «καυτά» μέτωπα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς από την πλευρά του, έχει δύο μέτωπα να αντιμετωπίσει, το ένα με την κακοκαιρία του «Ιανού» και το άλλο με την πανδημία, τα οποία όμως (έστω και αν ο «Ιανός» με τον έναν ή τον άλλον τρόπο) θα κρίνουν εν πολλοίς την μελλοντική εικόνα της κυβέρνησης και τα αντανακλαστικά του Συστήματος Υγείας.

Ετσι οι αποφάσεις πρέπει να είναι άμεσες και προπάντων αποτελεσματικές.

Η κυβέρνηση, οι επιστήμονες αλλά και η Πολιτική Προστασία, έχουν «επενδύσει» στον φόβο επενδύσει, κάτι όμως που δεν έχει αποδώσει στους νέους οι οποίοι «ατρόμητοι» συγκεντρώνονται σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Και το ερώτημα που βασανίζει αυτή τη στιγμή τον πρωθυπουργό είναι διπλό:

Οικονομία ή Υγεία;

Το βέβαιο είναι ότι εάν δεν τίθετο οικονομικό θέμα σίγουρα θα βρισκόμασταν ήδη σε ένα δεύτερο lockdown σαν αυτό του Μαρτίου. Όμως οι επαγγελματίες είναι στα κάγκελα, η οικονομία κρέμεται από μία κλωστή και ένα ολικό «λουκέτο» της οικονομίας για δεύτερη φορά θα ήταν καταστροφικό. Και αυτό το ξέρει ιδιαίτερα καλά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.

Έτσι σε μια προσπάθεια να κερδηθεί λίγος χρόνος τα μέτρα θα είναι σταδιακά και σίγουρα το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει τις επόμενες 15 ημέρες:

Τα μέτρα που συζητήθηκαν και βρίσκονται προ των πυλών είναι:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους ανοιχτούς και κλειστούς χώρους.
  • Αναστολή κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων
  • Αναστολή συναθροίσεων για πάνω από 9 άτομα
  • Ενίσχυση της τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
  • Περιορισμός στον αριθμό πελατών μέσα σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ.
  • Μείωση των ατόμων στα χώρους με δημόσια θεάματα.
  • Γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12 τα μεσάνυχτα και μετά, τουλάχιστον έως το τέλος του Σεπτεμβρίου.
  • Κλείσιμο όλων των ανοιχτών δημόσιων χώρων (πλατείες, πάρκα κ.λπ.) αλλά και των δημόσιων χώρων αθλοπαιδιών.
  • Εξ αποστάσεως μαθήματα -εάν η κατάσταση χειροτερέψει- στα ΑΕΙ και ΤΕΙ (αυτό είναι ένα από τα τελευταία μέτρα)
  • Διπλασιασμό των προστίμων για την μη χρήση μάσκας

Από την πλευρά τους οι επιστήμονες είναι απόλυτοι στο θέμα της λήψης επιπλέον και αυστηρότερων μέτρων:

Βιοπαθολόγος Παναγιώτης Αποστολακόπουλος: Lockdown… χθες!

Κατηγορηματικός και απόλυτος ήταν ο βιοπαθολόγος Παναγιώτης Αποστολακόπουλος μιλώντας στην δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου.

Ο κ. Αποστολακόπουλος δήλωσε ότι τα μέτρα δεν είναι αρκετά και έφερε ως παράδειγμα την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους με τα 20χρονα παιδιά να μην τηρούν κανένα μέτριο ασφαλείας.

Υπεραμύνθηκε της χρήσης μάσκας και μάλιστα τόνισε ξανά ότι τα μέτρα θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρά και ότι θα έπρεπε να ήταν υποχρεωτική η χρήση της και στους δημόσιους και ανοιχτούς δρόμους, ακόμα και όταν πηγαίνουμε περίπατο.

Ο κύριος Αποστολακόπουλος έκλεισε λέγοντας ότι είναι θέμα χρόνου το lockdown προβλέποντας ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι πολύ δύσκολες και ότι αν δεν παρθούν τώρα μέτρα ίσως θα είναι πολύ αργά

Καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Βαδίζουμε προς το χειρότερο σενάριο!

«Βαδίζουμε στο χειρότερο δυνατό σενάριο σε ό,τι αφορά στα κρούσματα του κορονοϊού καθώς, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων δέκα ημερών, είναι υπαρκτό το σενάριο να ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα την ημέρα»  δήλωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης και συνέχισε:

«Συζητάμε για μερικά lockdown. Συζητάμε με ποιο σχήμα μπορεί να γίνει αυτό για να μην επηρεαστεί η κοινωνική και οικονομική ζωή. Πρέπει να είμαστε πιο γενναίοι με τα μέτρα»!

Ο καθηγητής κατέληξε λέγοντας ότι από τα τέλη Νοεμβρίου -και ειδικά μέσα στον Δεκέμβριο- αναμένεται να δούμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων με βαριές περιπτώσεις. Για τον λόγο αυτό, εξήγησε, πρέπει να υπάρξει παρέμβαση ως τις 20 Οκτωβρίου, ώστε να σταματήσει η αυξητική τάση των κρουσμάτων.

Επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος: Έχει έρθει η στιγμή για ισχυρά μέτρα!

Ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος από την πλευρά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποίησε:

«Είμαστε σε μια σταθερά αυξανόμενη αύξηση, όχι όμως εκθετική, δηλαδή κάθε μέρα να έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από την προηγούμενη, ούτε όμως και σε ύφεση. Εκεί είναι το στοίχημα» ενώ εξήγησε πως σε περίπτωση που οδηγηθούμε σε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου, κάνοντας σαφές ότι έχει έρθει η στιγμή να ληφθούν πραγματικά ισχυρά μέτρα. Μάλιστα, βάζει στην ατζέντα το ενδεχόμενο οι μάσκες να γίνουν υποχρεωτικές, ακόμα και στους δρόμους! Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως ένα από τα προτεινόμενα μέτρα είναι η λειτουργία των σχολείων σε μικρές ομάδες, ώστε να εφαρμόζεται η απόσταση.

Λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας: Σε 10 μέρες θα κριθεί αν επιστρέψουν στη ζωή μας τα sms 

Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής επιστημόνων για τον κορωνοϊό Νίκος Σύψας ήταν ο πρώτος που «έδειξε» τον δρόμο για lockdown στην Αττική, λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων λέγοντας ότι θα τεθεί αναμφίβολα σε καραντίνα αν τις επόμενες 10 ημέρες παραμείνουν στα ίδια επίπεδα τα κρούσματα.

Ο κ. Σύψας επισήμανε ότι η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά. «Η ανοδική τάση της επιδημίας είναι πολύ έντονη και αυτό φαίνεται κυρίως στις διασωληνώσεις. Αν αφήσουμε αυτή την κατάσταση να συνεχίζεται χωρίς δραστικά μέτρα, τότε θα πιεστεί πολύ το σύστημα υγείας» είπε ο λοιμωξιολόγος και τόνισε ότι το κρίσιμο διάστημα είναι οι επόμενες 10 ημέρες. «Τότε θα κριθεί αν επιστρέψουν στη ζωή μας τα sms και οι περιορισμοί κυκλοφορίας. Θα δώσουμε στα μέτρα μία εβδομάδα, 10 ημέρες ή δύο εβδομάδες το πολύ. Αν δεν αποδώσουν, το επόμενο βήμα είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών» αποκάλυψε ο Νίκος Σύψας, σημειώνοντας ότι το νέο lockdown θα διαρκέσει τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Τέλος, ο κ. Σύψας απηύθυνε δραματική έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα: «Είναι ο καιρός για να το κάνουμε, όχι για να είμαστε χαλαροί. Τα πράγματα σοβαρεύουν».